Muldvarper
Bekæmpelse af muldvarper
Muldvarper

Muldvarper

Muldvarpen

Er et dyr som alle kender, skønt de færreste har set dem i levende live. Selv om muldvarpens indvandring til Danmark for flere tusinde år siden, så er der stadig områder i landet, hvor den ikke findes bl.a. Bornholm, Læsø og andre øer.

Udseende

Med den cylindriske krop, det spidse hoved og de specialiserede forfødder ligner muldvarpen ikke andre danske pattedyr.

Den måler 15-18 cm. fra snudespids til halespids og vejer 75-100 gram. Pelsen er tæt og sort, og den særlige struktur med underuld og dækhår der næsten er lige lange og som er filtret ind i hinanden, gør det muligt for muldvarpen at bevæge sig frem og tilbage i gangene, uden den får jord i pelsen.

Forfødderne er specialiserede til gravning, ved at håndfladen er stor og hænderne drejet udefter.

Muldvarpen har ingen ydre ører og dens meget små øjne er næsten skjult i pelsen.

Føde

Regnorme er muldvarpens foretrukne fødekilde, men insektlarver og andre smådyr indgår også på menukortet. Ved at bide regnormene i forenden kan muldvarpen gøre så meget skade på ormen, at den ikke kan bevæge sig. På den måde kan muldvarpen opbygge et lager af mad, der holder sig frisk længe.

Sanser

Mange tror at muldvarpen er helt blind, men det er den faktisk ikke. Muldvarpens syn er udviklet til at leve under jorden, derfor er synet ikke særligt godt. Til gengæld er de andre sanser udviklet til at leve og jage under jorden.

Ynglebiologi

Muldvarper lever overvejende solitært, det vil sige alene. De to køn mødes kun i parringstiden. Hunnen er drægtig i 4 uger og ungerne fødes i maj-juni. Hunnen får mellem 2-6 unger.

Ungerne forlader moderens gangsystem i august-september. De skal nu ud og lave deres egne gangsystemer og derfor begynder man ofte at se en voldsom aktivitet med muldvarpeskud efterår/vinter.

Hvad kan du selv gøre ?

De fleste er nok træt af, at få besøg af muldvarpen da den hurtigt kan lave ravage i deres plæner og afgrøder. Men dens graveaktivitet forsyner jordens organismer med ilt. Det fremmer omsætningen af planterester til muld.

Hvis man ikke kan leve med den, så kan man benytte diverse fælder beregnet til muldvarper. Her er det vigtigt, at bruge handsker og eventuel grave de nye fælder ned i et par dage inden brug. Muldvarpen har som sagt en god lugtesans og hvis den får færten af nye lugte, så lukker den gangsystemet med jord.

Har du spørgsmål til os, er du altid velkommen til at sende os en e-mail på info@skadedyr-nord.dk med dit navn og e-mailadresse og så vil vi kontakte dig hurtigst muligt.

Venlig hilsen

Skadedyr Nord

v. Jesper Lundsgaard

 

 

Skadedyr Nord har base i Vendsyssel og hjælper gerne med en professionel bekæmpelse eller et godt råd til dit skadedyrsproblem.

Udfyld gerne nedenstående formular.

Har du ikke hørt fra os indenfor 2 hverdage, så ring gerne på 60 64 80 61

Der kan komme kørselstillæg, ved kørsel mere end 30 km.