Rotter
Forebyggelse og bekæmpelse af rotter
Rotter

Rotter

Rotter

Når man omtaler rotten herhjemme, så er det næsten altid den brune rotte (Rattus norvegicus) det drejer sig om. Den findes stort set overalt i Danmark, bortset fra enkelte øer. Meget sjældent støder man på den anden art husrotten, også kaldet sort rotte eller pestrotte.

Den var indtil for et par hundrede år siden enestående i Danmark, men er siden blevet fortrængt af den brune rotte.

Formering

I milde vintre og med de rette betingelser kan rotten formere sig hele året, og i gennemsnit får en hunrotte 3-5 kuld om året, hvert med 4-12 unger. Rotter er kønsmodne, når de er ca. 3 måneder gamle. Drægtigheden varer i 22 dage.

Fødekilde

Rotten er altædende, men foretrækker normalt kornprodukter. Dens vigtigste redskaber, er de store mejselformede fortænder, som kan gennemgnave i alle materialer, der er blødere end jern. I modsætning til mus, som klarer sig fint på helt tørre steder, skal rotten have adgang til drikkevand. Den er i øvrigt en udmærket svømmer og klatrer ganske glimrende.

Hvor kommer rotterne fra ?

I byzoneområderne: er de fleste rotter i kloakkerne. Hovedparten af rotteforekomsterne på overfladen stammer herfra. Rotterne er enten trængt ud og op til overfladen, fordi rørene er brudt sammen pga. tæring og ælde, eller rotterne har simpelthen gnavet sig igennem rørene.

I landzonerne: er rotter specielt aktive ved landbrugsbedrifter, hvor der er rigelige mængder af føde og skjulesteder. Men også beboelsesejendomme med mindre dyrehold, som f.eks. høns eller kaniner, er ligeledes ofte plaget af rotter pga. af føde og skjulesteder.

Bekæmpelse af rotter

Er en nødvendighed. Når rotter æder eller tilsviner fødevare og foder, går store værdier tabt. Og foruden beskadigelse af bygninger og elinstallationer, som kan forårsage ildebrande, så er det alvorligste dog, at de er smittespredere. Med urin og ekskrementer kan de overføre en ofte dødelig sygdom.

Hvad kan du selv gøre ?

Der er en hel del, som man selv kan gøre, for at minimere risikoen for at få besøg af rotter. Her er nævnt nogle af de ting, som er vigtige:

  • God oprydning/rengøring omkring bygningen (især ved dyrehold).
  • Sikre at der ikke er huller og sprækker i bygningen.
  • Døre/vinduer og porte lukker tæt.
  • Tjek at faldstammeudluftningen er sikret (ofte årsag til rotter i bygninger og boliger).
  • At kloakken en intakt (installer evt. en rottespære).
  • Tagnedløb skal udmunde under kloakrist eller kloakdæksel.
  • Fjern/nedskær træer og buske der vokser op af murværk.
  • Pas på med overfodring af vilde fugle i haven.
  • Fjern nedfalden frugt.

HUSK ! Rotter skal altid meldes til kommunen.

Har du spørgsmål til os, er du altid velkommen til at sende os en e-mail på info@skadedyr-nord.dk med dit navn og e-mailadresse og så vil vi kontakte dig hurtigst muligt.

Venlig hilsen

Skadedyr Nord

v. Jesper Lundsgaard

Skadedyr Nord har base i Vendsyssel og hjælper gerne med en professionel bekæmpelse eller et godt råd til dit skadedyrsproblem.

Udfyld gerne nedenstående formular.

Har du ikke hørt fra os indenfor 2 hverdage, så ring gerne på 60 64 80 61

Der kan komme kørselstillæg, ved kørsel mere end 30 km.